Welk verhaal geloof jij?


Een paar weken geleden werd ik geconfronteerd met een probleem in mijn persoonlijke leven wat nogal impact had en wat ik niet meteen op kon lossen. Dit leidde in mijn hoofd tot allerlei doemscenario’s en ik voelde me elke dag een beetje slechter. Dit maakte dat ik steeds slechter ging slapen, me overdag nog vervelender voelde en op het laatst de hele nacht wakker lag. Ik had geen idee hoe ik dit probleem moest oplossen en dat maakte me radeloos.


Nu zijn we een paar weken later. Aan het probleem zelf is niet zo veel veranderd. Toch sta ik er nu heel anders in. Ik slaap weer lekker ’s nachts en ik ben vol vertrouwen dat het wel goed gaat komen. Hoe kan dat?


Ik ben gaan kijken welk verhaal ik mezelf vertelde. Dat was het verhaal dat het moeilijk was, dat het lang gaat duren voordat hier een oplossing voor komt, dat ik misschien mijn huis wel uit moet, dat ik hier zelf weinig aan kan doen, dat ik afhankelijk ben van anderen.


Ik heb mezelf twee vragen gesteld:

1. Is dit allemaal waar?

Het zou kunnen. Maar het kan ook van niet. Ik kan er ook anders naar kijken.

2. Helpt het me als ik mezelf dit blijf vertellen?

Nee, het helpt me zeker niet. Ik word er op zijn zachtst gezegd niet blij van, denk alleen nog maar in problemen, en krijg het gevoel dat ik er zelf niks aan kan doen.


Ik ben mezelf een ander verhaal gaan vertellen.

Tegenover elk doemscenario heb ik gezocht naar een positief scenario. Ik weet niet wat de toekomst brengt. Dat maakt allebei de scenario’s net zo waar. Het helpt me alleen veel meer als ik geloof in het positieve scenario. Dat geeft met het gevoel dat ik zelf invloed heb op wat gebeurt, dat zorgt ervoor dat de acties die ik onderneem veel steviger zijn én in dit geval ook meteen iets opleverden. Ik vertrouw erop dat het goed komt en dat maakt dat het ook weer lukt om ’s nachts te slapen.


Door mijn denken over een situatie te veranderen, veranderde mijn gevoel. Dat is goed nieuws want je gedachten kun je zelf sturen. Je hebt dus wel degelijk invloed op hoe je je voelt.


Hoe voel jij je vandaag? En wat maakt dat je je zo voelt?

Kun je ook op een andere manier naar deze situatie kijken?

Ondanks dat ik hier al heel wat oefening in heb gehad, lukte het in eerste instantie niet om hier zelf uit te komen. Ik kan me voorstellen dat jij hier ook wel wat hulp bij kunt gebruiken. Natuurlijk help ik je hier graag bij.


9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven