Ontdek de Kracht van Aandacht


Hallo leidinggevende of manager in de zorg of anderszins geïnteresseerde. Wat fijn dat je mijn blog leest. Mijn eerste blog met burn-out als onderwerp. Je kunt op deze plek elke 2 weken een nieuwe blog verwachten. Waarom? Omdat het mijn missie is om Nederland burn-out vrij te maken.


Ik ben Rian Crins, arbeidsdeskundige met een HR-achtergrond. In 2013 heb ik zelf ervaren wat het is om een burn-out te hebben. Geen 5 minuten meer kunnen lopen, geen tv of laptop kunnen kijken en zelfs het geluid van je lief en kinderen niet kunnen verdragen. Het herstel verliep langzaam en moeizaam. Met vallen en opstaan heb ik geleerd wat goed voor me is en wat niet.


Ik schrik dan ook als ik hoor dat het aantal medewerkers dat uitvalt door burn-out nog nooit zo hoog is geweest als nu. De verwachting is dat in 2030 1 op de 4 medewerkers klachten van burn-out ervaart. In mijn werk als arbeidsdeskundige kom ik deze medewerkers vaak tegen. Ze zijn dan vaak al een jaar ziek en nog niet (volledig) terug aan het werk. Het is een ontzettend heftig proces voor zowel medewerker als werkgever. Het heeft grote emotionele en financiële consequenties.

Ik kan niet accepteren dat we het normaal gaan vinden dat iemand uitvalt met een burn-out. Een burn-out is namelijk te voorkomen! Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan het krijgen van een burn-out. Deze factoren zijn te beïnvloeden. Een belangrijke en vaak onderschatte factor hierin is aandacht. Oprechte aandacht van de leidinggevende voor de medewerker. Weet jij als leidinggevende wat er leeft bij jouw medewerkers? Hoe vaak neem je de tijd voor een informeel praatje, een compliment of een laat je even weten dat je ziet dat het een pittig dagje is? In de drukte van alle dag zijn dit vaak net de dingen die erbij inschieten.

Ik hoor tijdens mijn gesprekken als arbeidsdeskundige vaak van een medewerker dat hij zich niet gehoord en gezien voelt. Dirk de Wachter, psychiater en hoogleraar aan de Universiteit Leuven, zegt hier het volgende over:

Ik denk dat burn-out veelal te maken heeft met te weinig aandacht, en niet met te veel werkuren. Voor een mens is het nodig gezien te worden, van betekenis te kunnen zijn, een band te kunnen voelen met anderen." Het voorkomen van burn-out gaat verder dan aandacht geven aan de medewerker door de leidinggevende en de organisatie. Hierover vertel ik een andere keer meer. Je kunt vandaag wel starten met het geven van aandacht aan de medewerkers in jouw team. Stel een vraag en heb oprecht interesse in het antwoord, geef een compliment of laat weten dat je ziet dat de medewerker een pittig dagje heeft. Ervaar de Kracht van Aandacht en zet een mooie eerste stap om burn-out in jouw team te voorkomen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op, ik vertel hier graag meer over. Je kunt je ook aanmelden voor de volgende kennismakingsworkshop.

www.riancrins.nl

ad@riancrins.nl

06 341 302 78


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

06 341 302 78

©2019 by Rian Crins, Arbeidsdeskundig Advies